Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 34,4372 | 34,4992 | |
EURO | 36,3826 | 36,4482 | |
MALUM dolar aldı başını gidiyor. Yılbaşı itibariyle yeni zamlar kapıda. Tasarrufun önemli olduğu bir dönemden geçiyoruz. Ben de bu hafta yolculuk
maliyetleriyle ilgili bir araştırma yapmaya çalıştım.
Mercek altına aldığım güzergah İstanbul ve çevresinde yapılan yeni yolları ve köprüleri kıyaslıyor. Tek tek köprülerden ve yollardan geçişler, hem zaman hem de maliyet açısından çokça yazıldı, çizildi, konuşuldu ama ben olayı bir bütün olarak ele aldım. Aynen binlerce otomobil ve kamyonun yaptığı gibi Mahmutbey’den çıktım yola Gemlik’e kadar gittim. Maliyet ve zaman açısından size kılavuz olabilecek bilgilerle geri döndüm.
AMACIM NEYDİ?
Son dönemde yol ve köprülere müthiş yatırımlar yapıldı. Elbette bu yatırımların bir maliyeti var. Tabii bu maliyet dönüp dolaşıp sonuçta vatandaşa da yansıyor. Acaba İstanbul Boğazı’na inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçip sonrasında Osman Gazi Köprüsü’ne ulaşmanın oradan yeni yapılan otobanı kullanıp Gemlik’e kadar gitmenin maliyeti tam olarak kaç liraydı. Bu yolculuk ne kadar sürüyordu? Kıyaslama yapmak için eski usullerle geri dönsem kıyaslama açısından nasıl bir tablo ortaya çıkardı.
GİDİŞ YENİ YOLLARLA
Çarşamba günü saat 08.25’te Mahmutbey viyadüğünden beni Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne ulaştıracak yeni otobana girdim. İstoç Gişesiz Geçiş bölgesinde aracımdaki HGS havadan okundu böylece sayaç da işlemeye başladı. Yol deyim yerindeyse bomboştu. Otobanlarda en fazla 120 km hızla gidebiliyorsunuz. Ben aracımı ortalama 100 km hız ile kullanmaya çalıştım.
Ormanların içinden geçip yeni köprüye ulaşmam yaklaşık 18 dakika sürdü. Anadolu yakasında da yine bu yolun devamı otobanı kullanıp Paşaköy gişelerinden çıkış yaptım. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçiş ücreti olan 9.90 TL dahil İstoç-Paşaköy arası için işletmeci ICA şirketine ödediğim ücret 37.30 TL oldu. Yeni otobandan sonra Kurna yolu üzerinden Kurtköy gişelerine ulaşıp TEM otoyoluna çıktım. Hedefimde bu kez Osman Gazi köprüsü vardı. TEM’i Gebze’de terk ettim. TEM’de bu kısa yolculuğun bedeli olarak Karayolları’na 2.5 TL ödemiş oldum. Körfezi geçmek üzere yeni köprünün yoluna girdim. Yine HGS’mi havadan okuma yöntemiyle yeni bir sayaç işlemeye başladı.
Osman Gazi Köprüsünü çok rahat geçtim. Köprü üzerinde 10 araç ancak vardı. Köprünün hemen bitiminde gişelere ulaştım. HGS gişesine girdim. Tabelada köprü geçiş ücreti olan 88.75 TL yazıyordu. Ardından beni Gemlik gişelerine kadar götürecek yeni otobandan yoluma devam ettim. Yıllardır Yalova-Süpürgelik üzerinden geçtiğimiz, özellikle kış şartlarında bizi hayli uğraştıran bu güzergahı nasıl kat ettiğimi anlamadım bile. Süpürgelik’i yerin altından bir tünelle geçmek zaten işin önemli bir kısmını halletmişti. Ama tabii ki bu yolculuğu da bir bedeli vardı. Gemlik gişelerine HGS’den 9.75 TL bırakıp çıktım.
Böylece Gebze’den girip köprüden geçip Gemlik’e ulaşmak için işletmeci Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş.’ye 98.5 TL ödemiş oldum. Gemlik merkezine vardığımda saat 10.40 olmuştu. 171 km’lik yolculuğumu 2 saat 15 dakikada noktaladım. Sadece yolun TEM bölümündeki bakım çalışmaları, gişelerden giriş çıkış, bağlantılar nedeniyle hızımı düşürmek zorunda kalmıştım. Ancak etabın tamamını ortalama 92 km hız ile tamamladığımı belirtmeliyim.
DÖNÜŞ YOLU GELENEKSEL
Gemlik’e varmak için izlediğim yol yenilikçi bir yoldu. Tüm yeni otoyol ve köprüleri denemiştim. Dönüş yolculuğumu ise geleneksel yöntemle deneyecektim. Yani eski yol, vapur, TEM ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinden yine Mahmutbey kavşağına çıkacaktım. Trafiğin az olduğu bir saatte yola çıkmalıydım ki gerçek anlamda bir kıyaslama yapma şansım olsun. Saat 21.10’da yola çıktım. Süpürgelik mevkii ve Yalova üzerinden Topçular vapur iskelesine uzandım. Çift yönlü yolda trafik ışıkları dışında neredeyse hiç durmak zorunda kalmadım. Ancak bazı noktalarda trafik yoğunluğu nedeniyle hızımı saatte 50 km’ye kadar düşürdüm.
Yine de Gemlik-Mahmutbey arasında trafiğin çok az olduğu bir gün ve saat dilimine denk geldiğimi belirtmek isterim. Gemlik’ten Topçular iskelesine 51 km’lik yolu yaklaşık 40 dakikada kat ettim. Topçular’da 5 dakikalık kısa bir bekleyiş ile arabalı vapura geçtim. Körfez geçişi havanın kötü oluşunun etkisiyle 30 dakika sürdü. Normal şartlarda 25 dakika olduğunu öğrendim. Vapurdan inişim de yaklaşık 5 dakikamı aldı. Böylece Körfez geçişini 40 dakikada tamamlamış oldum. Topçular İskelesi’nden Gebze gişelere ulaşmam 15 dakikamı aldı. Artık TEM otoyoluna çıkmıştım. Neredeyse hiç yoğunluk yaşamadan önce Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne oradan da Mahmutbey’e ulaştım. TEM’e girişimden bu yana 1 saat 25 dakika geçmişti. Böylece geleneksel yöntemle Gemlik’ten Mahmutbey’e ulaşmam 3 saat 10 dakika sürmüştü.140 km’lik karayolunda ortalama hızım 88 km/saat olmuştu.
ÇIKAN SONUÇ
GÜNÜN hangi saatinde giderseniz gidin yeni yol ve köprülerin boş olacağını ve neticede yasal hız sınırları içinde kalmak kaydıyla yaklaşık 2 saatlik bir yolculukla Gemlik’e ulaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Ama bu hızın bir bedeli var. Harcadığım 49 liralık yakıtı da hesaba kattığımda bu konforlu ve hızlı yolculuğun bana faturası otoyollar ve köprüler dahil tam 187 lira 30 kuruş oldu. Geleneksel yöntemle yaptığım ancak trafiğin yoğun olmadığı saatlerde TEM otoyolu, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yalova-Süpürgelik üzerinden gerçekleştirdiğim yolculuk ise toplamda 55 dakika daha uzun sürdü. Ancak bu yola harcadığım yakıt 36.5 lirada kaldı. Toplamda köprü ve vapur ücreti dahil bana maliyeti 103 lira 75 kuruş oldu. Bu yolu kullanmak bana 83 lira 55 kuruş tasarruf ettirdi. Bir başka deyişle 55 dakikalık farkın bedeli 83 lira 55 kuruş olmuştu. Ancak yoğun trafikte bu bedelin farkının hem zaman hem de yakıt olarak artacağını da belirtmekte fayda var.
ekovatandas@hurriyet.com.tr