• slayt
Duyurular

DERNEĞİMİZ 2025 OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI 01/ŞUBAT/2025 TARİHİNDE DERNEK MERKEZİNDE SAAT 13.00 DA YAPILARAK YÖNETİM VE DENETİM KURULU ÜYELERİ SEÇİMİ YAPILACAKTIR.İLK TOPLANTI TARİHİNDE YETERLİ ÇOĞUNLUK SAĞLANAMAZSA İKİNCİ TOPLANTI08/ŞUBAT/2025 TARİHİNDE DERNEK MERKEZİNDE SAAT 13.00 DA YAPILARAK YÖNETİM VE DENETİM KURULLARI OLUŞTURULACAKTIR.TÜM ÜYELERİMİZE İLANEN DUYURULUR.


DERNEĞİMİZ  2018 YILI OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI  16 ŞUBAT 2019 CUMARTESİ GÜNÜ SAAT 13.00 DA DERNEK BİNASINDA YAPILACAKTIR.

YETERLİ ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADIĞI TAKDİRDE  23 ŞUBAT 2019 CUMARTESİ GÜNÜ AYNI YER VE SAATTE NİSAPSIZ OLARAK YAPILACAKTIR.

YENİ YÖNETİM VE DENETİM KURULU ÜYELERİ SEÇİLECEĞİNDEN DEĞERLİ ÜYELERİMİZİN KATILIMI GEREKMEKTEDİR. TÜM DERNEK ÜYELERİNE İLANEN TEBLİĞ OLUNUR

 


DERNEK YENİ YÖNETİM VE DENETİM KURULLARI SEÇİLMİŞLERDİR.YENİ YÖNETİMİN SEÇİLDİĞİ GENEL KURUL SONUÇ BİLDİRİMİ İNCELENEREK DERBİS SİSTEMİNE KAYDEDİLMİŞTİR.ÜYELERE DUYURULUR.


DERNEĞİMİZ 2021 OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI 18/ŞUBAT/2021 TARİHİNDE DERNEK MERKEZİNDE SAAT 13.00 DA YAPILARAK YÖNETİM VE DENETİM KURULU ÜYELERİ SEÇİMİ YAPILACAKTIR.İLK TOPLANTI TARİHİNDE YETERLİ ÇOĞUNLUK SAĞLANAMAZSA İKİNCİ TOPLANTI 26/ŞUBAT/2021 TARİHİNDE DERNEK MERKEZİNDE SAAT 13.00 DA YAPILARAK YÖNETİM VE DENETİM KURULLARI OLUŞTURULACAKTIR.TÜM ÜYELERİMİZE İLANEN DUYURULUR.


"PANORAMİK DÜNYA PROJESİ "

İLE İLGİLİ BAŞVURUMUZUN İLK CEVABI GELMİŞTİR.

GELEN YAZIDA BİRKAÇ EKSİKLİK BİLDİRİLMİŞ,

TAMAMLANMASI İSTENMİŞTİR.

DUYURULUR..


" PANORAMİK DÜNYA PROJESİ "   İLGİLİ BAKANLIK/BAKANLIKLARA 30.11.2016 TARİHİNDE RESMİ OLARAK BAŞVURUDA  BULUNULMUŞTUR.

TÜM İÇ DIŞ KUMSAL HALKINA HAYIRLI OLSUN.

 


Mehmet Demir vefat etmiştir ailesine sabır yakınlarına başsağlığı dileriz.


Önümüzdeki hafta Betül Yıldırım oğlu İlker Yıldırım evlenecektir tüm dostlarımızı düğüne bekleriz.


DERNEĞİMİZ OLAĞANÜSTÜ GENEL KURULU 17 ARALIK 2016 CUMARTESİ GÜNÜ SAAT 13.00 DA YAPILACAKTIR.YETERLİ ÇOĞUNLUK SAĞLANAMAZSA 24 ARALIK 2016 CUMARTESİ GÜNÜ AYNI SAATTE NİSAPSIZ OLARAK YAPILACAKTIR.TÜM ÜYELERİMİZİN DİKKATİNE SUNULUR


"PANORAMİK DÜNYA PROJESİ"

ÇED RAPORU ÇIKMIŞTIR.


Sayın Üyelerimiz derneğimize katkılarınızı bekliyoruz.


Hafta sonu gezi düzenlenecektir tüm üyelerimizi bekliyoruz.



İstanbul Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 35,5516   35,6156
EURO 36,8320   36,8984
       
Özlü Sözler
Bir insana yapılacak en büyük kötülük, ona umut verip sonra hiçbir şey olmamış gibi gitmektir. Friends
Sponsorlarımız
SİT ALANLARINDA KALAN TAŞINMAZLARIN TRAMPA/TAKAS SORUNU

 

Taşınmazı sit alanı olarak tescil ve ilan edilen ve tapu kütüğüne belirtme yapılan özel mülkiyet malikleri için; kısıtlamadan kaynaklı mağduriyetin giderilmesi amacıyla bazı barışçıl çözüm yolları üretilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 15. maddesi ile kamulaştırma ve takas imkanı getirilmiştir.

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 15. maddesinde, takas kapsamında olacak alanların, koruma amaçlı imar planlarında “kesin inşaat yasağı” getirilen alanlar olduğu belirtilmiştir.

Aynı şekilde, Tabiat Varlıkları, Doğal Sit Alanları ve Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Kalan Yapı Yasaklı Taşınmazların Hazine Taşınmazları İle Değiştirilmesi Hakkında Yönetmeliğin  4. Maddesinde:  “Bakanlar Kurulu kararı ile tescil ve ilan edilen, 1/1000 ölçekli onanlı koruma amaçlı imar planında kesin inşaat yasağı getirilen tabiat varlıkları, doğal sit alanları, orman rejimine tabi olmayan koruma alanları ve özel çevre koruma bölgelerinde kalan, Genel Müdürlük tarafından her yıl belirlenecek trampa programlarına alınan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine ait taşınmazlar Hazine taşınmazları ile trampa edilebilir.” denmektedir.

Yine “Sit Alanlarında Kalan Taşınmazların Hazine Taşınmazları İle Değiştirilmesi Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesine göre; “Sit alanlarından, I. ve II. derece arkeolojik sit alanı ile I. derece doğal sit alanı olarak tescil edilen ve 1/1000 ölçekli onanlı koruma amaçlı imar planında kesin inşaat yasağı getirilen korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu yerlerde kalan ve Bakanlık tarafından her yıl belirlenecek trampa programlarına alınan yerlerde bulunan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine ait taşınmazlar Hazine taşınmazları ile trampa edilebilir.” hükmü yer almaktadır.

Kamulaştırma taleplerinin bütçe yetersizliği sebebiyle uygulanmadığı dikkate alındığında, taşınmaz maliki açısından kalan tek yolun trampa olduğu söylenebilir.

Hem doğal sit alanları hem de arkeolojik sit alanları açısından takas talebinde ortaya çıkan esas kıstas “kesin yapı yasağı” dır. Bu durumda uygulamada karşımıza çıkan kesin yapı yasaklı alanlar 1. derece doğal sit alanları ile 1. ve 2. derece arkeolojik sit alanlarıdır.

Arkeolojik sit alanlarından 1. derece ve 2. derece olan alanların Yönetmelik tanımlarına bakıldığında, düzenlemenin uygun olduğu söylenebilir. 3. derece arkeolojik sit alanlarında kesin yapı yasağı bulunmadığından bu alanlarda kalan taşınmaz malikleri kamulaştırma ve takas olanağından faydalanamayacaklardır. Aynı şekilde, 3. derece doğal sit alanı ile yeni Yönetmelik tanımına göre “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” dahilinde olan malikler de bu imkandan faydalanamayacaklardır.

Esasen sorun “nitelikli doğal koruma alanı” olan doğal sit alanlarındadır. Zira, doğal sit alanlarının derecelendirme tanımından vazgeçilmiş ve bu alanlar kategori ayırımı yapılarak yeni Yönetmelikle yeniden tanımlanmıştır.

“Kesin Korunacak Hassas Alanlar”, “Nitelikli Doğal Koruma Alanları” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları” olarak yeniden tanımlanan doğal sit alanları, eski Yönetmelik tanımına göre aynı derecelerin karşılığı değildir. Burada “Kesin Korunacak Hassas Alanlar” adından anlaşılacağı gibi kesin yapı yasağı içeren alanlardır. Bu alanlarda mağdur maliklerin 2863 sayılı Yasa’nın 15. maddesinden faydalanacağı kuşkusuzdur. Sorun “Nitelikli Doğal Koruma Alanları” içindir. Yönetmelik ile bu alanlar için getirilen “bungalow” yapı hakkı 16 Mart 2020 tarihinde yapılan değişiklikle Yönetmelik maddesinden çıkartılmıştır. Son değişiklik ile bu alanlarda kalan taşınmazlar 109 sayılı İlke Kararının da belirtmesiyle “…entegre tesisler ve örtü altı tarım hariç tarım uygulamaları, tıbbi ve aromatik bitki uygulamaları, hayvancılık, balıkçı barınağı, iskele, doğal kaynak suyu kullanımına yönelik uygulamalar, içme suyu amaçlı baraj ve göletler, doğal göl ve denizler hariç kültür balıkçılığı faaliyetleri, zorunlu teknik altyapı uygulamaları ve alanın doğal yapısıyla uyumlu, beton, asfalt gibi malzemelerin kullanılmadığı çadırlı kamp, karavan ve günübirlik faaliyetlerin yapılabildiği alanlardır.” tanımıyla son halini almıştır. Bu durumda taşınmazı “nitelikli doğal koruma alanı” içinde kalan malikler konut imkanından faydalanamamaktadırlar.

Kamulaştırma ve takas olanağından faydalanma ölçüsünün “Kesin yapı yasağı” ile değil, konut kullanımına izin verilip verilmediğine göre belirlenmesi gerekmektedir. Zira taşınmaz maliki tarafından, taşınmazdan beklenen en önemli fayda konut kullanımıdır. Çadırlı kamp, karavan ve günübirlik faaliyetler tanımı, taşınmazdan beklenen faydayı tam olarak karşılamamaktadır. Bu açıdan “kesin yapı yasağı” kıstasından ziyade mağduriyetin ölçüsü hedef alınarak, taşınmazı “nitelikli doğal koruma alanı” içinde kalan maliklere de 15. maddeden faydalanma imkanı tanınmalıdır.

109 sayılı İlke kararı çerçevesinde sorun daha da içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Zaten Yönetmelik ile konut dahil kullanım hakkı kısıtlanan malik, ilke kararı ile neredeyse tamamıyla taşınmazını kullanamayacak duruma getirilmektedir. 24.10.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 111 sayılı İlke Kararı, değiştirilen Yönetmelik kapsamında, 109 sayılı İlke Kararını yeniden düzenlemiştir.

109 sayılı İlke Kararı’nın son halinde; kadastral yola cephe, koruma amaçlı imar planlarında fonksiyon ayrılması, turizm tesis belgesi alınması, vaziyet planı yapılması koşullarıyla kamping alanları düzenlenebileceği ancak,  bu alanların en az 10.000m2 olacağı, kampçı ünitesinin en az 200m2 olacağı, en fazla 150 kampçı ünitesi olabileceği, bu alanlarda bungalow yapılamayacağı tanımlanmıştır.

Aslında yapılan bu düzenlemeler karşısında mağdur maliklerin adeta “ölme eşeğim ölme” noktasına getirildiği açıkça görülmektedir. 109 sayılı İlke Kararı ile taşınmazı “nitelikli doğal koruma alanı” içinde kalan ancak parsel büyüklüğü ne yazık ki 10.000m2’nin altında olan ve hatta kadastral yola cephesi olmayan vs. maliklerin bu sayılan imkanlardan da faydalanamayacağı anlaşılmaktadır. O halde bu mağdur maliklerin taşınmaz sit statüleri, “kesin yapı yasağı” içeren diğer taşınmazların sit statülerinden farklı değildir.

Taşınmazı “nitelikli doğal koruma alanı” içinde kalan maliklerin, takas ve kamulaştırma imkanından faydalandırılmaması sorununu bir tarafa bırakacak olursak; kesin yapı yasağı olan ve taşınmazları 1. derece doğal sit ve “kesin korunacak hassas alan” ile 1. derece ve 2. derece arkeolojik sit alanı içinde kalan taşınmaz malikleri de uygulamada kolaylıkla bu imkandan faydalanamamaktadırlar. Sürecin çok uzun sürmesi, malikin taşınmazının değerinin düşük, hazine taşınmazının ise değerinin yüksek gösterilmesi, uygulamada karşılaşılan en büyük sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer sorunları ise; mevzuat yorumundan kaynaklı liyakat esaslı sorunlar ve diğer bürokratik engeller olarak tanımlayabiliriz.

Son söylenmesi gereken bir sorun da, taşınmazı 3. Derece doğal sit alanında ve “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanında” kalan ve 3. Derece arkeolojik sit alanında kalan taşınmaz mağdurları adınadır. Taşınmazı kesin yapı yasağı kapsamında olmayan ancak yine de derecesi ve kategorisi düşük olsa da kısmi kullanıma müsaade edilen alanlarda kalan taşınmaz malikleri; hak arama özgürlüğü ve adaletin denkleştirilmesi ilkeleri çerçevesinde, makul bir tazminat isteme hakkına sahiplerdir.  

 




Okunma Sayısı: 8


3.145.62.46








DİĞER HABERLER

Aidat Borcu Sorgulama
Son Ziyaretçi Yorumları
Akın Sezer
Saygı değer dernek yöneticileri ve hemşerilerim yaklaşan yeni yılınızı kutlar, yeni yıl Kırşehirin kaderini kırarak göç veren bir il değil kendi kendine yeten, eğitimde geleceğine güvenle bakan bir il statüsünde görmek dileğiyle tüm Kırşehirlilerin yeni yıllarını kutlar saygılar sunarım

Ersoy Gezer
Sayın başkanım ve değerli üyeler çalışmalarınızda başarılar dilerim bir kırşehirli sanatçınız olarak yanınızda oldugumu belirtir tüm kırşehirli hemşerilerime sevgi ve saygılar sunarım

Gürsel Tek
Siteniz çok güzel olmuş emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Sponsorlarımız

İç-Dış Kumsalı Koruma Derneği

© Copyright 2019  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top